Magnezyum hangi besinlerde bulunur, eksikliği hangi hastalıklara yol açar? İşte belirtileri...
Magnezyum vücutta kendiliğinden üretilemediği için takviye yolu ile alınması çok önemlidir. Magnezyum eksikliğinin belirtileri neler? Magnezyum içeren besinler neler?
OnurAkayMedya/Sağlık Haberleri
Kas krampları, halsizlik, uyku kalitesinin düşmesi, bacak ve ellerde uyuşma gibi sorunlar yaşıyorsanız, vücudunuzda magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum aslında vücutta bol miktarda bulunur fakat bazı nedenlerden dolayı da eksilebilir. Magnezyum vücutta kendiliğinden üretilemediği için takviye yolu çok önemlidir.
İşte o nedenler, yol açtığı hastalıklar, belirtileri ve magnezyum içeren besinler haberimizde…
Magnezyum eksikliğinin belirtileri neler?
Yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, iştah kaybı gibi pek çok neden magnezyum eksikliğinin belirtisidir. Vücutta kendi kendine üretilemeyen magnezyum eksikliği ciddi pek çok hastalığın riskini artırabilir.
Vücutta bol miktarda bulunan magnezyum pek çok fayda sağlıyor. Vücudun kas ve sinir fonksiyonlarını destekleren, kan şekerini dengeleyen ve kan basıncını düzenleyen magnezyum vücutta kendiliğinde üretilmediği için eksikliği dışarıdan takviyeler yoluyla alınabilir.
Takviye ürünleri kullanmayan magnezyum zengini besinleri de tüketebilir. Yorgunluk, uykusuzluk, halsizlik magnezyum eksikliğinin sık sık görülen belirtileri arasında yer alır. Magnezyum eksikliği vücudunuzda daha ciddi hastalıkların riskini artırtabilir.
Magnezyum, insan vücudunda 300'den fazla enzim reaksiyonunda yer alarak, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri seviyelerinin ve kan basıncının düzenlenmesi, protein, kemik ve DNA yapımı, enerji üretimi ve bağışıklık sistemini desteklemek dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreçte önemli rol oynar.
Vücuttaki önemli minerallerden biri olan magnezyumi kalp ritmini ve kan basıncını düzenler, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayarak vücudu korur. Vücut kendini kendine magnezyum üretemez. Bu nedenle magnezyum alımına ihtiyaç duyulur.
Magnezyum eksikliği, vücutta yeterli magnezyum olmadığında vücutta kalsiyumun emilmesi de zorlaşacağından, kas kramplarına, adet öncesi gerginlik ve menopoz semptomlarına, yorgunluğa, depresyona, kas seğirmelerine, iştahsızlığa, mide bulantısı ve kusmaya ve kalp ritminde bozukluğa neden olan bir elektrolit bozukluğudur.
Sağlıksız ve yetersiz beslenme, mide problemleri, aşırı alkol tüketimmi, diyabet, yaş durumu vücudunuzda magnezyum eksikliğine yol açabilir.
Magnezyum eksikliği şu belirtilerle kendini gösterir:
Kas krampları
Halsizlik
Mide bulantısı
Kalp ritminde anormallik
Uyku kalitesinin düşmesi
Kaygı ve stres sorunları
Bacak ve ellerde uyuşma
Magnezyum Nelerde Var?
Kaju, badem, yer fıstığı, kabak çekirdeği, muz, avokado, kayısı, şeftali, papaya, böğürtlen, ıspanak, süt, yoğurt, kara fasulye ve bitter çikolata magnezyum içeren besinler arasında yer alır. Tam tahıllar, baklagiller ve deniz ürünlerinde de magnezyum bulunur.
Magnezyum içeren besinler listesi şu şekildedir:
Kabak çekirdeği
Kaju
Badem
Yer fıstığı
Muz
Avokado
Ispanak
Bitter çikolata
Kayısı
Şeftali
Papaya
Böğürtlen
Somon
Süt, yoğurt
Kara fasulye
Soya fasulyesi
Soya peyniri
Börülce
Bamya
Brokoli
Kabak çekirdeği
Magnezyum açısından en zengin besinler listesinin başını kabak çekirdeği çeker. Yaklaşık 1 porsiyon kabak çekirdeğinin içinde 150 mg magnezyum bulunur. Bu da kan basıncı, kan şekeri, kemik ve ruh sağlığı açısından vücuda fayda sağlar.
Kaju, badem, yer fıstığı
Magnezyum içeren kuruyemişler listesinde kaju, badem ve yer fıstığı yer alır. Badem 80, kaju 72, yer fıstığı ise 49 mg magnezyum içerir. Aşırı bir şekilde tüketilmediği takdirde bu üç besin de vücudun magnezyum ihtiyacını karşılamaya yardım eder.
Muz
Magnezyum dostu meyvelerden biri de muzdur. Bir orta boy muzun içinde 32 mg magnezyum bulunur ve düzenli tüketildiği takdirde magnezyum katkısı sağlar.
Avokado
Bir bütün avokado yaklaşık 58 mg magnezyum içerir. Gerek kendisi gerekse salata veya diğer öğünlere eklenerek tüketilen avokadonun magnezyum dostu olduğu bilinir.
Ispanak
Günlük magnezyum ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaya yarayan ıspanak, fayda açısından yeşil yapraklı sebzelerin başında yer alır. Magnezyumun yanı sıra ıspanak güçlü antiinflamatuar özelliğiyle de öne çıkar.
Bitter çikolata
Bitter çikolata, magnezyumla birlikte yararlı antioksidanlar açısından da zengindir. Bir veya iki kare bitter çikolata tüketimi de magnezyum ihtiyacı için faydalıdır.
Süt ve yoğurt
Az yağlı süt ve yoğurt güçlü bir kalsiyum kaynağı olmasının yanında aynı zamanda magnezyum da içerir.
Tarih: 12-10-2024