içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Müzeyyen Senar Büyük Ödülü, Diva Bülent Ersoy’a verildi!

Sanat dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen ve Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen “5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri” sahiplerini buldu.

Müzeyyen Senar Büyük Ödülü, Diva Bülent Ersoy’a verildi!
Haberi Sesli Dinle

OnurAkayMedya/Yılın Ödülleri

2013 yılında yayın hayatına başlayan OnurAkayMedya, 10. kuruluş yıldönümünü alanında başarılı sanatçıları, gazetecileri ve medya kuruluşlarını 5. kez ve 10. yılına özel “Altın” ödüllerle ödüllendirerek kutladı. Kültür ve sanat ödülleri jüri başkanlığını usta sanatçı ve öğretim görevlisi Nilgün Acar Onat, basın, medya ve magazin ödülleri jüri başkanlığını ise ünlü televizyoncu, magazin yorumcusu ve yapımcı Erol Köse üstlendi.

DİVA’YA ELMAS PLAK!

“Altın Plak” ve “Altın Mikrofon” gibi nostalji olmuş ödüllerin Türkiye’de yeniden alanında başarılı sanatçılara verildiği ve Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen OnurAkayMedya ödüllerinde, “Müzeyyen Senar Büyük Ödülü” ise ilk defa verildi. Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay’ın jüri başkanlığında değerli sanatçılar, şairler, bestekârlar, oyuncular, gazeteciler, yazarlar ve büyük hocalardan oluşan jüri, Müzeyyen Senar Büyük Ödülü’nü Diva Bülent Ersoy’a layık gördü. Jüri tarafından Elmas Plak’la ödüllendirilen Ersoy, Türkiye’de “Elmas Plak” alan ilk sanatçı oldu. “Dalida” adıyla bilinen ve Fransız müziğinin divası olarak nitelendirilen Iolanda Cristina Gigliotti ise dünyada “Elmas Plak” verilen ilk sanatçı olarak biliniyor.

5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın ödülleri Jüri Başkanları ve Jüri Üyeleri:

Jüri Başkanları:

Süheyla Altmışdört (Şef ve Emekli Öğretim Görevlisi) (OnurAkayMedya “1. Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)

Erol Sayan (Bestekâr) (OnurAkayMedya 1. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” Jüri Başkanı)

Nilgün Acar Onat (Sanatçı ve Öğretim Görevlisi) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Kültür/Sanat Jüri Başkanı)

Dr. Erol Köse (Yapımcı, Müzisyen, Televizyoncu ve Magazin Yorumcusu) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Basın, Medya ve Magazin Ödülleri Jüri Başkanı)

Onur Akay (Ses Sanatçısı ve Yazar) (1. Müzeyyen Senar Büyük Ödülü Jüri Başkanı)

Jüri Üyeleri:

Melihat Gülses (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)

Ayşe Mine (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)

Osman Babuşçu (Bestekâr)

Erol Bingöl (Ses Sanatçısı ve Bestekâr)

Nedim Saatçioğlu (Şair)

İpek Dereli (TRT Ankara Radyosu Şefi)

Müge Oruçkaptan (Sunucu, Oyuncu ve OnurAkayMedya Köşe Yazarı)

Meral Konrat (Film-San Vakfı Başkan Yardımcısı ve Sinema sanatçısı)

Kıvanç Terzioğlu (Film-San Vakfı Müdürü ve Köşe Yazarı)

Ahmet Çevik (Tiyatro Sanatçısı)

Özcan Beylan (Gazeteci - MüzikOnair Genel Yayın Yönetmeni)

Mustafa Barış Durak (OnurAkayMedya Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci)

Zühre Gülşen (OnurAkayMedya Haber Müdürü ve Gazeteci)

Ülkü Gözen Stewart (OnurAkayMedya Köşe Yazarı ve Kitap Yazarı)

Müzeyyen Senar Kimdir?

"Cumhuriyetin Divası" olarak anılan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de dikkatini çeken efsane ve ekol sanatçı Müzeyyen Senar, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk karşısında da birçok defa şarkılar seslendirdi. Sanatçı, 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi ve İstanbul Radyosu'nda geniş hayran kitlesi edindi. Müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 kez Atatürk'ün huzurunda konserler veren efsane sanatçı, ilk konserini 19 Aralık 1936'da İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdi. Daha sonra Bursa'da Çelik Palas Oteli'nde konser veren Müzeyyen Senar, 1937 yılında Mudanya'da Ege Vapuru'nda Cumhuriyet Balosu'nda konser verdi. 1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren ve ekol yaratan Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 72. sanat yılını kutladı. Son konserini 5 Eylül 2006 tarihinde İstanbul Sarayburnu'nda Sepetçiler Kasrı'nda veren Müzeyyen Senar, 8 Şubat 2015 yılında hayatını kaybetmiştir.

Bülent Ersoy Kimdir?

Müzik yaşamı boyunca sayısız ödül alan ve OnurAkayMedya tarafından Elmas Plak’la ödüllendirilerek Türkiye’de ilk “Elmas Plak” verilen sanatçı olan Diva Bülent Ersoy, 9 Haziran 1952 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Dönemin en önemli hocalarından musiki dersleri alan sanatçı, 1974 yılında Maksim Gazinosu’na assolist oldu. Aynı yıl çıkardığı klasik uzunçalar "Tut-i mucize gûyem ne desem lâf değil" adlı plakla, tüm müzik piyasasını alt üst ederek rekor satış rakamlarına ulaştı ve içkili gazinolara klasik Türk müziğini getiren ilk sanatçı olarak tarihe geçti.

Yurtiçinde ve yurtdışında sayısız konserler veren sanatçı, satış grafiği yüksek albümlere imza attı. "Alaturka 95" adında bir albüm yaparak klasik Türk müziğine de katkıda bulundu. Ersoy, klasik şarkılar alanında gelmiş geçmiş en önemli yorumcular arasında gösterilerek, Türkiye’de “Diva” lakabı ile anılmaya başlandı.

Dünyaca ünlü yıldızların sahne aldığı salonlarda konserler veren Bülent Ersoy, 1980 yılında London Palladium'da ve 1983 yılında Madison Square Garden'da sahne alan ilk Türk sanatçısı oldu. 30 Mart 1997'te ise Ümmü Gülsüm'den sonra etnik müzik sazlarıyla Olympia müzikholünde sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

Geniş entervalli ve yüksek volümlü sesi, Japonya'da ses laboratuvarlarında yapılan testler sonucu "yüzde yüz kusursuz" bulundu ve 1997 yılında "Uluslararası Montu Merid Müzik Doktoru" unvanıyla ödüllendirilerek Ses Profesörü Ödülü’nün sahibi oldu. Bülent Ersoy, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde ilk defa verilen 1. Müzeyyen Senar Büyük Ödülü’nün sahibi oldu. Büyük hocalardan oluşan jüri tarafından Elmas Plak’la ödüllendirilen Ersoy, Türkiye’de “Elmas Plak” alan ilk sanatçı unvanını aldı. Ersoy, sinema filmlerinde de rol aldı.

Tarih: 30-03-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum