içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ömrü uzatan besinler arasında olan Acuka nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

Acuka ömrü uzatan besinler arasında! İşte yapılışı ve faydaları... Cevizi kişnişi eksik olmasın...

Ömrü uzatan besinler arasında olan Acuka nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Haberi Sesli Dinle

OnurAkayMedya/Sağlık Haberleri

Kim istemez ömrü uzun olsun? Ömür uzatan besinleri tüketmek de mutlaka herkesin öncelikle tercihi olacaktır.

Ömrü uzatan ve sağlıklı beslenmeyi sağlayan besinler, vitamin ve mineraller, günlük yaşantınızın bir parçası olsun isterseniz, hem sağlıklı hem de lezzetli tarifler arayabilirsiniz. Özellikle baharatlar, aromalarına yakışan bir tarifle birleşmezse tek başına tüketilemiyor. Haberimizin konusu da ömrü uzatan 10 besinden birinin kaynağı olan kişniş ve onun en lezzetli hali, acuka!

ÖMRÜ UZATAN 10 BESİNDEN BİRİ

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’na göre ömrü uzatan 10 besin arasında yer alan beta kriptoksantin, en çok portakal, karpuz, kişniş ve kayısıda bulunuyor. 3 meyvenin yanında beta kriptoksantin açısından öne çıkan kişnişi tüketmek pek de pratik değil. Bu aromatik baharatı faydalı başka ürünlerle birleştirip yoğun aromasını hafifletmelisiniz. Bunun için en sağlıklı ve lezzetli tarifi ararken yollar ‘acuka’ ile birleşecek!

ACUKA NEDİR?

Acuka, Kafkas halklarına özgü, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşidi olan, biber, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan tuzlu bir mezedir. Acuka, Abhazcada ‘tuz’ kelimesinden geliyor. Türkiye’de ise Sakarya Abaza acıkası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve Sakarya için coğrafi işaret almıştı.

EN İYİSİNİ YAPMAK İÇİN GEREKENLER

4 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı domates salçası, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz, Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz, 3 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı toz kişniş, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı tuz (salçanız tuzluysa koymayın), 1 tatlı kaşığı nar ekşisi 5 dakikada acuka yapmak için yeterli.

ACUKA NASIL YAPILIR

Zeytinyağını salçalarla karıştırın. Üzerine sarımsakları ekleyip homojen hala getirin. sonra diğer malzemeleri de içine ekleyerek güzelce karıştırın. Özellikle ekmek, pişi ve peynirle bu leziz karışımı tüketebilirsiniz.

TÜM MALZEMELERİN FAYDASI BAŞKA

Özellikle kimyon, kişniş ve ceviz acukada salçadan sonra olmazsa olmaz. Acukayı acuka yapan bu malzemeler, faydalarıyla da öne çıkıyor. İlk olarak acukanın başrolü kişniş, sindirim sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, antimikrobiyal özelliklere sahiptir, kan şekerini düzenler, enflamasyonu azaltır, cilt sağlığını destekler, kötü kolestrol azaltır, kemik sağlığını güçlendirir.

Kimyon da sayısız faydası olan bir baharat olarak öne çıkıyor. Yağ formunda saçlarda kullanıldığında dökülmeyi, azaltır, bolca demir barındırdığı için kansızlığa iyi gelir. Cilt problemlerini de hafifleten kimyon, metabolizmayı hızlandırıp, mide sorunlarını azaltıyor. Ek olarak içeriğinde ki lif sayesinde kabızlık gibi bağırsak sorunlarına iyi gelir.

Ceviz de pek çok faydası bilinen bir yemiş. Bunlar arasında beyin sağlığını koruması, hafızayı güçlendirmesi, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengin oluşu yer alıyor. Bunun yanında ceviz, kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor ve bağırsak sağlığını destekliyor. Kanser riskini de azaltan ceviz, depresyona karşı etkilidir ve uyku kalitesini iyileştiriyor.

ÖMRÜ UZATAN DİĞER BESİNLER

Ergotionein: doğal mantar özütü / Pirolokinolin kinon (pqq): maydanoz, fasulye, yeşil çay / Ubikuinol: ıspanak ile diğer yeşil yapraklı sebzeler ve hayvansal gıdalar / Lutein: lahana ve sarı, turuncu, yeşil sebzeler / Zeakstantin: pazı, su teresi, şalgam / Likopen: domates, karpuz, kayısı / Alfa ve beta karoten: pazı, havuç, kavun, mango / Beta kriptoksantin: portakal, karpuz, kişniş, kayısı / Astaksantin: deniz ürünleri, mesela karides / Resveratrol: kırmızı üzümün kabuğu ve çekirdeği bu besinler arasında.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hayatınızın sağlıklı geçmesini sağlayacak yiyeceklerin listesi şöyle,

Çikolata: Doğru çikolata tüketimi, kolesterol seviyesini düşürüyor, zekayı kuvvetlendiriyor ve stresi eksiltmeye destekçi.

Tarçın: Güçlü tıbbi özelliklere sahiptir. Kanser, kalp hastalıkları ve bakteriyel enfeksiyonlarla baş etmede birebirdir. Ayrıca HIV virüsü ile gayrette destekçi olur.

Sarımsak: İçerdiği antioksidanlar ile sigaranın, kirlenmiş havanın ve çeşitli kimyasalların vücuda verdiği zararlı etkilerin giderilmesi ve vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcıdır. Alzheimer hastalığına faydası vardır. Bunun dışında kalp yetmezliği tehlikesini ve bedene detoks tesiri vardır.

Zeytinyağı: Zekanın işlevini pozitif güzergahta tesirler ve çok ölçüde antioksidan kapsar. Ayrıca tip 2 diyabet ve kanser tehlikesini azaltır.

Bunun yanında tam tahıllı gıdalar, ceviz, badem ve antep fıstığı gibi kuruyemişler de aynı işleve sahip. Kuruyemişler, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar sadece protein değil, sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve daha düşük kronik hastalık riski ile ilişkilendirilen antioksidan 'fitokimyasallar' da içeriyor.

Tarih: 15-09-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum