içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü, beste dalında Bilge Özgen'e, ses dalında ise Meral Uğurlu ve Münip Utandı'ya verildi!

Sanat dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen ve Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen “5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri” sahiplerini buldu.

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü, beste dalında Bilge Özgen'e, ses dalında ise Meral Uğurlu ve Münip Utandı'ya verildi!
Haberi Sesli Dinle

OnurAkayMedya/Yılın Ödülleri

2013 yılında yayın hayatına başlayan OnurAkayMedya, 10. kuruluş yıldönümünü alanında başarılı sanatçıları, gazetecileri ve medya kuruluşlarını 5. kez ve 10. yılına özel “Altın” ödüllerle ödüllendirerek kutladı.

Nilgün Acar Onat, Melihat Gülses, Ayşe Mine, Onur Akay, TRT Ankara Radyosu Şefi İpek Dereli, bestekârlar Osman Babuşçu ve Erol Bingöl gibi usta sanatçıların da jüri üyesi olduğu ve unutulmaz şarkıların bestekârı Erol Sayan’ın jüri başkanlığında verilen “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” de Türkiye’de ilk kez verildi. Ödüle beste dalında ünlü şarkıların bestekârı Bilge Özgen, ses dalında ise usta sanatçılar Meral Uğurlu ve Münip Utandı layık görüldü. Özgen, “Altın Nota” ile ödüllendirilirken, Uğurlu ve Utandı ise Altın Mikrofon ile ödüllendirildi.

5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın ödülleri Jüri Başkanları ve Jüri Üyeleri:

Jüri Başkanları:

Süheyla Altmışdört (Şef ve Emekli Öğretim Görevlisi) (OnurAkayMedya “1. Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)

Erol Sayan (Bestekâr) (OnurAkayMedya 1. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” Jüri Başkanı)

Nilgün Acar Onat (Sanatçı ve Öğretim Görevlisi) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Kültür/Sanat Jüri Başkanı)

Dr. Erol Köse (Yapımcı, Müzisyen, Televizyoncu ve Magazin Yorumcusu) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Basın, Medya ve Magazin Ödülleri Jüri Başkanı)

Onur Akay (Ses Sanatçısı ve Yazar) (1. Müzeyyen Senar Büyük Ödülü Jüri Başkanı)

Jüri Üyeleri:

Melihat Gülses (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)

Ayşe Mine (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)

Osman Babuşçu (Bestekâr)

Erol Bingöl (Ses Sanatçısı ve Bestekâr)

Nedim Saatçioğlu (Şair)

İpek Dereli (TRT Ankara Radyosu Şefi)

Müge Oruçkaptan (Sunucu, Oyuncu ve OnurAkayMedya Köşe Yazarı)

Meral Konrat (Film-San Vakfı Başkan Yardımcısı ve Sinema sanatçısı)

Kıvanç Terzioğlu (Film-San Vakfı Müdürü ve Köşe Yazarı)

Ahmet Çevik (Tiyatro Sanatçısı)

Özcan Beylan (Gazeteci - MüzikOnair Genel Yayın Yönetmeni)

Mustafa Barış Durak (OnurAkayMedya Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci)

Zühre Gülşen (OnurAkayMedya Haber Müdürü ve Gazeteci)

Ülkü Gözen Stewart (OnurAkayMedya Köşe Yazarı ve Kitap Yazarı)

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Kimdir?

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, çeşitli dallarda almış olduğu 200’ü aşkın ödülün yanı sıra Türk mûsıkîsine yaptığı önemli katkılar nedeniyle müzik dalında 2008 yılı "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" ve Sanat dalında 2010 yılı "TBMM Üstün Hizmet Ödülü" sahibidir. Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Üniversite Senatosu’nun aldığı kararla 2010 yılını “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Yılı” olarak ilan etmişti.

Türk Müziğinin büyük bestekârı ve klasik Türk mûsıkîsinin en önemli icracılarından Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 1675 Yılında Yavaşça Süleyman Çelebi’nin tanzim ettiği Vakıfnamesi bulunan bir ailenin mensubu olarak 1 Mart 1926'da Kilis'te doğdu. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Yavaşca, İstanbul Üniversitesi 1. Kadın Doğum Kliniği’nde, Ord. Prof. Dr. Tevfik Remzi Kazancıgil'in yanında Haseki Hastanesi’nde ihtisasını yaptı ve 1955 yılında Kadın-Doğum Mütehassısı oldu.

Sadettin Kaynak, Münir Nureddin Selçuk, Dr. Subhi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mesud Cemil, Ekrem Karadeniz, Dede Süleyman Erguner, Dr. Selahaddin Tanur, Hakkı Süha Gezgin, S. Ziya Özbekkan, Fehmi Tokay, İ. Hakkı Nebiloğlu, Salih Murat Uzdilek, Artaki Candan gibi üstadlardan istifadeler sağladı. İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosu’nda solist icraatını sürdürdü. Türkiye Radyolarında ve TRT Bünyesinde “Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında üyelik ve başkanlık dahil önemli görevler aldı. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Türk musikisinde Devlete Bağlı ilk Konservatuarın kurucuları arasında yer aldı. 1976'dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda ve Öğretim Kadrosunda çalışmıştır. Konservatuar YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra, teşkil edilen "Danışma Biriminde" yer aldı.

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının 19/03/1990 tarihli yazısıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Profesörlüğüne atanmış olup, sözü geçen konservatuarın Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'nı sürdürmüştür. Ancak yaş haddinden emekli olanlar için çıkartılan yasa dolayısıyla 2005 yılı Nisan ayı sonunda İ.T.Ü.D.K.’dan ayrılmış ve Haliç Üniversitesi’nde göreve başlamıştır.

Ayrıca Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verilmiş olup, 1991 Yılında Devlet Sanatçısı olarak ödüllendirilen Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, 23 Aralık 2021 yılında hayatını kaybetmiştir.

Bilge Özgen Kimdir?

Bilge Özgen yarattığı 500'den fazla yayınlanmış eseri ile Türk musikisinin yaşayan en önemli isimlerinden biridir. Bilge Özgen, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Ödülleri’nde büyük bestekâr Erol Sayan’ın jüri başkanlığında ilk kez verilen, Birinci Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü’nün beste dalında sahibi oldu ve “Altın Nota” ile ödüllendirildi.

Sevilen Bestelerinden Bazıları:

Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler

Gökten Yağmur Değil Sevgiler Yağsın

Bu Bir Dilek Çeşmesi Dediler Bana

Senden Sadece Beni Sevmeni İstiyorum

Sana Gönül Borcum Var Ödemek Kolay Değil

Sevgi Dolu Şu Gönlüm Bir Kuş Gibi Kanatlı

Meral Uğurlu Kimdir?

1955 yılında, 15,5 yaşında ortaokul son öğrencisiyken ablasıyla İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi ve Münir Nurettin Selçuk, Halil Bediî Yönetken, Şefik Gürmeriç ve Nevzat Atlığ'ın öğrencisi oldu. 1958'de henüz öğrenim görürken Emin Ongan'ın ısrarı ile İstanbul Radyosu'nun sınavına girdi. Burada Mesut Cemil, Cüneyd Orhon, Vecihe Daryal, Vecdi Seyhun, Fikret Kutluğ, Niyazi Sayın, Cevdet Çağla, Necdet Yaşar ve Hakkı Derman gibi sanatçılarla birlikte çalıştı. 1963 yılında Ankara Radyosu'nda çalışmaya başladı. Burada ise Rûşen Ferid Kam, Refik Ahmet Sevengil ve İsmail Bahâ Sürelsan'la birlikte çalıştı. 1978 yılında İstanbul Devlet Klasik Türk müziği Korosu'nda göreve başladı. İTÜ Türk Müziği Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalışan Uğurlu, İran, Irak, Afganistan, Almanya, Tunus, Cezayir, Mısır, KKTC ve Fransa'da konserlere katıldı ve solo konserler verdi. 1993 yılında "World Music Institute" organizasyonu ile New York'ta "Merkin Concert Hall" de, Baltimore'da Maryland Üniversitesi'nde ve Washington'da solo konserleri vermenin yanı sıra kaset ve CD kayıtları da yaptı. 1997 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Klasik Türk Müziği Devlet Korosu'ndan emekli oldu. İsmail Baha Sürelsan ve Cinuçen Tanrıkorur birer eserini Uğurlu'ya ithaf etmiştir. Meral Uğurlu, 2023 yılında Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, büyük bestekâr Erol Sayan’ın jüri başkanlığında ilk kez verilen, Birinci Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü’nün ses dalında sahibi oldu ve Altın Mikrofon’la ödüllendirildi.

Münip Utandı Kimdir?

24 Ağustos 1952 yılında Antakya Hatay’da dünyaya geldi. Utandı, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ilk dokuz üyesinden biridir. 1976’da, koroyu kuran Nevzat Atlığ tarafından giriş sınavına davet edildiğinde 24 yaşındaydı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi korolarında Atlığ’ın dikkatini çekmişti. Sınırlı müzik bilgisine karşın, parlak tenor sesi sayesinde Mefaret Yıldırım, Necdet Yaşar gibi üstatların bulunduğu jürinin sınavından geçip Serap Mutlu Akbulut, Meral Uğurlu, Ayla Büyükataman ile ilk kadroda yer aldı. Solo çalışmaları, albümleriyle de tanınan Utandı, özgün üslubunu koroya borçlu olduğunu söylüyor. Kendisini Mesut Cemil, Münir Nurettin, Nevzat Atlığ’la başlayan, Bekir Sıtkı Sezgin ve Alâeddin Yavaşça ile devam eden Darülelhan (konservatuvar) ekolünün temsilcisi kabul ediyor. 41 yılda, koroyla yılda ortalama 40 konser verdi. Özellikle hatırladığı: “1978’de Dede Efendi’nin 200’üncü doğum yılında Galata Mevlevihanesi’nde, İstanbul Festivali kapsamında Ferahfeza Ayin-i Şerif’ini seslendirdik. İsmail Cem, Bülent Ecevit dinleyiciler arasındaydı. İlk kez solo söylemiştim. Strasbourg’daki konserimizi de unutamam. Server Tanilli dinleyiciler arasındaydı.” Haliç Üniversitesi Konservatuvarı’nda ders veren Utandı, emeklilik sonrasında da koro ve solo konserlerini sürdürmeye devam etti. Münip Utandı, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, büyük bestekâr Erol Sayan’ın jüri başkanlığında ilk kez verilen, Birinci Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü’nün ses dalında sahibi oldu ve Altın Mikrofon’la ödüllendirildi.

Tarih: 30-03-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum