Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü, Ender Ergün, Fatih Salgar ve Mehmet Güntekin'e verildi!
Sanat dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen ve Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen “5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri” sahiplerini buldu.
OnurAkayMedya/Yılın Ödülleri
2013 yılında yayın hayatına başlayan OnurAkayMedya, 10. kuruluş yıldönümünü alanında başarılı sanatçıları, gazetecileri ve medya kuruluşlarını 5. kez ve 10. yılına özel “Altın” ödüllerle ödüllendirerek kutladı.
2023 yılında ilk kez verilen “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, hâlâ hayatta olan ve “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında belirlendi ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu emekli şefleri Ender Ergün, Fatih Salgar ve şimdiki şefi Mehmet Güntekin Altın Baton ile ödüllendirildi.
1934 doğumlu Süheyla Altmışdört, en son 2023 yılında Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen OnurAkayMedya Yılın Ödülleri’nde, kendi adına verilen Birinci Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü’nün jüri başkanlığını yaptı. Altmışdört, ödülü Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefliğine yükselmiş öğrencilerinden birine vermek istedi. Ancak öğrencileri arasında ayırım yapamayan “Hocaların Hocası” unvanına sahip büyük hoca Süheyla Altmışdört, kendi adına verilen bu ödülün birincisini Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefliğine yükselmiş sırasıyla Ender Ergün, Fatih Salgar ve Mehmet Güntekin’e layık gördü. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi Nazariyatı Bölümü’nde 6 yıl öğrencisi olan OnurAkayMedya İmtiyaz Sahibi, ses sanatçısı ve yazar Onur Akay’a, kendi adına verilen bu ödülü yaşarken gördüğü için de çok mutlu olduğunu ifade etti.
5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın ödülleri Jüri Başkanları ve Jüri Üyeleri:
Jüri Başkanları:
Süheyla Altmışdört (Şef ve Emekli Öğretim Görevlisi) (OnurAkayMedya “1. Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)
Erol Sayan (Bestekâr) (OnurAkayMedya 1. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” Jüri Başkanı)
Nilgün Acar Onat (Sanatçı ve Öğretim Görevlisi) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Kültür/Sanat Jüri Başkanı)
Dr. Erol Köse (Yapımcı, Müzisyen, Televizyoncu ve Magazin Yorumcusu) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Basın, Medya ve Magazin Ödülleri Jüri Başkanı)
Onur Akay (Ses Sanatçısı ve Yazar) (1. Müzeyyen Senar Büyük Ödülü Jüri Başkanı)
Jüri Üyeleri:
Melihat Gülses (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)
Ayşe Mine (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)
Osman Babuşçu (Bestekâr)
Erol Bingöl (Ses Sanatçısı ve Bestekâr)
Nedim Saatçioğlu (Şair)
İpek Dereli (TRT Ankara Radyosu Şefi)
Müge Oruçkaptan (Sunucu, Oyuncu ve OnurAkayMedya Köşe Yazarı)
Meral Konrat (Film-San Vakfı Başkan Yardımcısı ve Sinema sanatçısı)
Kıvanç Terzioğlu (Film-San Vakfı Müdürü ve Köşe Yazarı)
Ahmet Çevik (Tiyatro Sanatçısı)
Özcan Beylan (Gazeteci - MüzikOnair Genel Yayın Yönetmeni)
Mustafa Barış Durak (OnurAkayMedya Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci)
Zühre Gülşen (OnurAkayMedya Haber Müdürü ve Gazeteci)
Ülkü Gözen Stewart (OnurAkayMedya Köşe Yazarı ve Kitap Yazarı)
Süheyla Altmışdört Kimdir?
Münir Nurettin Selçuk, Mesud Cemil ve Şefik Gürmeriç’in öğrencisi olan Şef Süheyla Altmışdört, uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Konservatuarı’nda hocalık yaptı ve İstanbul Üniversitesi Klasik Türk Müziği Korosu kısa adıyla Üniversite Korosu'nu çalıştırdı ve yönetti. Yine yıllarca İstanbul Radyosu'nda aylık radyo konserleri verdi ve çok sayıda televizyon konserini de idare etti. Yükseköğrenim gören binlerce Türk gencinin sağlam bir klasik Türk Mûsıkîsi bilgisine, kültürüne ve zevkine sahip olmasını sağladı ve yetiştirdiği öğrenciler Türkiye'nin her yanında konservatuvar kuruluşlarına önayak oldu ve devlet korolarında solist, şef ve idareci olarak önemli görevler üstlendi. Süheyla Altmışdört, ayrıca kuruluşundan sonra uzun yıllar Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde de Türk Müziği Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 1934 doğumlu Süheyla Altmışdört, en son 2023 yılında Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen OnurAkayMedya Yılın Ödülleri’nde, kendi adına verilen Birinci Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü’nün jüri başkanlığını yaptı. Altmışdört, ödülü Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefliğine yükselmiş öğrencilerinden birine vermek istedi. Ancak öğrencileri arasında ayırım yapamayan “Hocaların Hocası” unvanına sahip büyük hoca Süheyla Altmışdört, kendi adına verilen bu ödülün birincisini Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefliğine yükselmiş sırasıyla Ender Ergün, Fatih Salgar ve Mehmet Güntekin’e layık gördü. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi Nazariyatı Bölümü’nde 6 yıl öğrencisi olan OnurAkayMedya İmtiyaz Sahibi, ses sanatçısı ve yazar Onur Akay’a, kendi adına verilen bu ödülü yaşarken gördüğü için de çok mutlu olduğunu ifade etti.
Ender Ergün Kimdir?
18 Nisan 1945 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Kuleli Askerî Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okudu. Yüksek öğrenimi sırasında Üniversite Korosu’nda başladığı müzik çalışmalarında Süheylâ Altmışdört’ün öğrencisi oldu. Birçok konserini yönettiği Üniversite Korosu’nun İstanbul Üniversitesi’ne bağlanmasını sağladı. İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın beş yıllık normal eğitim süresini iki yılda tamamladı. Konservatuvar öğrencisiyken, Süheyla Altmışdört tarafından Münir Nurettin Selçuk ve Nevzat Atlığ’la tanıştırılarak Konservatuvar İcra Heyeti’ne kadrolu, İstanbul Radyosu Klasik Korosu’na misafir olarak atandı. Atlığ’ın konservatuvardaki derslerinde asistan öğretmenlik yaptı. Halil Can ve Sabahattin Volkan ile dinî musiki çalıştı. Naime Batanay, Cahid Gözkân ve Muazzam Sepetçioğlu’ndan faydalandı. Üniversite Korosu, Belediye Konservatuvarı, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Devlet Konservatuvarı gibi kurumlarda hocalık yaptı. 1976’da kurulan Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu’na, ses sanatçısı olarak naklen atanan Ergün, stajyer kadronun yetiştirilmesine katkıda bulundu. 1978’de koronun müdürlüğüne, 1985’te Mefharet Yıldırım’dan sonra şef yardımcılığına getirildi. Kültür Bakanlığı’nca oluşturulan kurullarda görevler aldı. Koro yönetmenliğinde, Klasik Koro anlayışını benimsedi. 1996 Dede Efendi Yılı’nda Dede Efendi Besteleri adlı kitabı Fatih Salgar ve Serhan Aytan ile birlikte hazırladı. 1983-2001 yılları arasında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 25. Yıl / Klâsikler adlı iki albümün şefliğini yaptı. Ergün, 1998’de Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefliğine atandı. Ses sanatçısı Nursel Ergün ile evli olup, Ayşe Nihan Aydın adlı bir kızı olan sanatçı, 2006’da emekliye ayrıldı. Ender Ergün, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında ilk kez verilen, Birinci Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü’nün sahibi oldu ve Altın Baton’la ödüllendirildi.
Fatih Salgar Kimdir?
22 Şubat 1954 yılında Adana’da dünyaya geldi. 1972 yılında başladığı İstanbul Belediye Konservatuarı’ndan, Nevzad Atlığ, Süheylâ Altmışdört, İsmail Hakkı Özkan ve Muazzam Sepetçioğlu gibi hocalardan eğitim görerek mezun oldu. Nevzad Atlığ’ın düzenlediği koro çalışmalarına katılarak repertuarını geliştirdi. 1978 yılında mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nden, Yakın Çağ ve Umûmî Türk Tarihi kürsülerini de dahil ederek mezun oldu. 1973’ten itibaren Üniversite Korosu’nun çalışmalarına katıldı ve 1976-1988 arasında şef yardımcısı olarak yüzlerce üniversiteli gence Türk Musikisi klasiklerini öğretti. Daha sonra Anadolu Üniversitesi AÖF Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1976’da kurulan Devlet Korosu’nun ilk kadrosunda ses sanatçısı olarak yer aldı. İstanbul Üniversitesi Konservatuarı’nda, 1978-2005 yılları arasında usûl öğretmenliği yaptı. Bir süre İTÜ TM Devlet Konservatuarı’nda da öğretim görevlisi olarak çalıştı. Nevzad Atlığ ile birlikte 40 fasiküllük, Türk Musikisi Klasikleri notalarını yayımladı. Yesârî Âsım Arsoy ve İsmail Hakkı Özkan ile birlikte ayrıntılı musiki çalışmalarında bulundu. İstanbul Ansiklopedisi’nin yanı sıra çeşitli dergilerde ve gazetelerde araştırmaları ve yazıları yayınlandı. Dede Efendi, III. Selim, Türk Musikisi’nde 50 Bestekâr ve Mevlevî Âyinleri, Hacı Ârif Bey ve Türk Müziği’nde Makamlar Usuller ve Seyir Örnekleri adlı kitapları yayımlandı. Fatih Salgar, 1998’de, Sanat Kurulu üyesi olduğu İstanbul Devlet Korosu’nun şef yardımcılığına, Ağustos 2006’da ise şefliğine atandı. Fatih Salgar, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında ilk kez verilen, Birinci Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü’nün sahibi oldu ve Altın Baton’la ödüllendirildi. Koro ses sanatçılarından Berna Salgar ile evli olan Salgar, iki kız çocuk babasıdır.
Mehmet Güntekin Kimdir?
1963’te Bafra’da doğdu. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gördü. Üniversite öğrenimi sırasında İstanbul Belediye Konservatuarı’na devam etti. Üniversite Korosu’nda Süheylâ Altmışdört ile Fatih Salgar’ın öğrencisi oldu, idari görevler üstlendi. “Dünden Bugüne İstanbul” ve “Osmanlılar” gibi ansiklopedilerde yazarlık; CD, kitap ve dergi yayıncılığı yaptı. Kurduğu İstanbul Fasıl Topluluğu ve Necdet Yaşar Ensemble gibi başka gruplarla birçok ülkede konserler verdi. Bir TV programıyla Yazarlar Birliği 1998 TV-Müzik Ödülü’nü kazandı. İncilâ Bertuğ ile TRT-TV’de musiki programları hazırlayıp sundu. TRT İstanbul Radyosu’nda 104 bölüm süren Müzikli Maarif Takvimi programını hazırlayıp sundu. Bilim ve sanat kurumlarında tebliğler ve seminerler verdi. Tarih, repertuar, arşiv ve biyografi konularında yararlandığı Murat Bardakçı ile ortak yayınlar yaptı. Tercüman gazetesinde müzik editörlüğü; Musiki Mecmuası’nda yayıncılık ve sorumlu yazı işleri müdürlüğü; Hürriyet Tarih’te yazarlık, danışma kurulu üyeliği ve redaktörlük; Habertürk Tarih’te yazarlık görevleri üstlendi. Sözlü tarih çalışmaları İstanbul Araştırmaları Dergisi’nde yayınlandı. Necdet Yaşar’ın Hatıraları, Nevzad Atlığ’ın Hatıraları, Şerif Muhiddin Targan, Bekir Sıdkı Sezgin, Eyüplü Musikişinaslar (M. Nuri Haskan’la), Kâni Karaca, Üniversite Korosu, İstanbul’un 100 Musikişinası, İstanbul’un 100 Şarkısı, Nevzad Atlığ’ın Tanıklığında, Mühendishane’de Musiki ve Malatyalı Musikişinaslar adlarındaki kitapları ve risaleleri yayınlandı. Dede Efendi hakkındaki Kuğunun Son Şarkısı ile Expo-2005’te Türkiye’yi Japonya’da temsil eden Rose and Tulip gösterilerinin şefliğini; Itrî Klasik Türk Musikisi Ödülleri’nin yönetmenliğini üstlendi. Türk Musikisi Vakfı ile Kültür Konseyi Derneği’nde yönetim kurulu üyesi; Heybeliada İlm-i Musiki derneğinde başkan; Turing kurumunda üye; Alaturka Records projesi koordinatörü ve Müzikli Maarif Takvimi ile İstanbul Fasıl Topluluğu projelerinin yönetmenidir. TRT İstanbul Radyosu’nda yayınlanan Sandıktakiler adlı programı hazırlayıp sunmaktadır. 1986’dan beri görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun müdürlüğüne 2006’da, şef yardımcılığına 2014’te atandı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı müzik yönetmenliği görevinde Türk Müzik Kültürünün Hafızası, Dârülelhan Külliyatı, Uluslararası Ali Ufkî Yılı, Uluslararası Yorgo Bacanos Ud Festivali gibi 25 projeyi yönetti. Güntekin, hâlen Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun şefidir. Mehmet Güntekin, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında ilk kez verilen, Birinci Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü’nün sahibi oldu ve Altın Baton’la ödüllendirildi. Koro ses sanatçılarından Berna Salgar ile evli olan Salgar, iki kız çocuk babasıdır.
Tarih: 30-03-2023