Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen Gönül Yazar Altın Plak ile ödüllendirildi!
Sanat ve medya dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen ve Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen “5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri” sahiplerini buldu.
OnurAkayMedya/Yılın Ödülleri
2013 yılında yayın hayatına başlayan OnurAkayMedya, 10. kuruluş yıldönümünü alanında başarılı sanatçıları, gazetecileri ve medya kuruluşlarını 5. kez ve 10. yılına özel “Altın” ödüllerle ödüllendirerek kutladı. Kültür ve sanat ödülleri jüri başkanlığını usta sanatçı ve öğretim görevlisi Nilgün Acar Onat, medya, basın ve magazin ödülleri jüri başkanlığını ise ünlü televizyoncu ve magazin yorumcusu Erol Köse üstlendi. 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen efsane assolistlerden Türk sanat müziği ses sanatçısı Gönül Yazar’a da “Altın Plak” verildi.
Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen OnurAkayMedya Yılın Ödülleri daha önce 4 kez görkemli törenlerle sahiplerine verilmişti. Pandemi nedeni ile 2 yıldır ertelenen ödül törenleri, bu sene ise Türkiye’nin yaşadığı Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri nedeniyle törensiz ve dijital olarak sahiplerine veriliyor. 3 aydır Türkiye’nin önde gelen grafikerleri tarafından tasarlanan ödüllerin tasarım ücretini karşılayan sponsor firma, ödüllerin yapım ve tören masraflarını ise depremzedelere yardım olarak gönderdi.
Dijital olarak yayın yapan OnurAkayMedya, bu sene Türkiye’de bir ilke imza atarak dijital ödül verdi ve her sene Mart ayında da dijital olarak vermeye devam edecek.
JÜRİDE EFSANE İSİMLER YER ALDI!
Kültür ve sanat ödülleri jüri başkanlığını usta sanatçı ve öğretim görevlisi Nilgün Acar Onat, Basın, medya ve magazin ödülleri jüri başkanlığını ise ünlü televizyoncu, magazin yorumcusu ve yapımcı Erol Köse üstlendi. Jüride değerli sanatçılar, şairler, bestekârlar, oyuncular, gazeteciler, yazarlar ve büyük hocalar yer aldı.
“Altın Plak”, “Altın Mikrofon”, “Altın Nota” ve “Altın Kalem” gibi nostalji olmuş efsane ödüller, büyük bestekâr Erol Sayan ve “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört gibi efsane isimlerin jüri başkanlığı ile Türkiye’de tekrar verildi.
“Müzeyyen Senar Büyük Ödülü”, “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü”, “Cemal Safi Şiir Ödülü” ve “6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü Özel Ödülü”, OnurAkayMedya’nın 10. yılına özel olarak 2023 yılında ilk kez verildi. “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, hâlâ hayatta olan Hocaların Hocası Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında kendisi tarafından belirlendi. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” jüri başkanlığını ise unutulmayacak şarkıların bestekârı, yaşayan en büyük bestekâr Erol Sayan üstlendi.
Nilgün Acar Onat, Melihat Gülses, Ayşe Mine, Onur Akay, TRT Ankara Radyosu Şefi İpek Dereli, bestekârlar Osman Babuşçu ve Erol Bingöl gibi usta sanatçıların da jüri üyesi olduğu ve unutulmaz şarkıların bestekârı Erol Sayan’ın jüri başkanlığında verilen “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” de Türkiye’de ilk kez verildi. Ödüle beste dalında ünlü şarkıların bestekârı Bilge Özgen, ses dalında ise usta sanatçılar Meral Uğurlu ve Münip Utandı layık görüldü. “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, hâlâ hayatta olan ve “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında belirlendi ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu emekli şefleri Ender Ergün, Fatih Salgar ve şimdiki şefi Mehmet Güntekin Altın Baton’la ödüllendirildi. “Cemal Safi Şiir Ödülü” şair Vural Şahin’in, “6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü Özel Ödülü” ise İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi ve Türk sanat müziği sanatçısı Gülşah Sönmez’e verildi. Türk sanat müziği sanatçısı Murat Seçkin’in yorumladığı, sözleri şair Hüseyin Balkancı’ya, bestesi ise TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez’e ait olan “Bir Yudum da Sevmedin mi? isimli eser ise “Yılın Şarkısı” seçildi.
5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın ödülleri Jüri Başkanları ve Jüri Üyeleri:
Jüri Başkanları:
Süheyla Altmışdört (Şef ve Emekli Öğretim Görevlisi) (OnurAkayMedya “1. Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)
Erol Sayan (Bestekâr) (OnurAkayMedya 1. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” Jüri Başkanı)
Nilgün Acar Onat (Sanatçı ve Öğretim Görevlisi) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Kültür/Sanat Jüri Başkanı)
Dr. Erol Köse (Yapımcı, Müzisyen, Televizyoncu ve Magazin Yorumcusu) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Basın, Medya ve Magazin Ödülleri Jüri Başkanı)
Onur Akay (Ses Sanatçısı ve Yazar) (1. “Müzeyyen Senar Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)
Jüri Üyeleri:
Melihat Gülses (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)
Ayşe Mine (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)
Osman Babuşçu (Bestekâr)
Erol Bingöl (Ses Sanatçısı ve Bestekâr)
Nedim Saatçioğlu (Şair)
İpek Dereli (TRT Ankara Radyosu Şefi)
Müge Oruçkaptan (Sunucu, Oyuncu ve OnurAkayMedya Köşe Yazarı)
Meral Konrat (Film-San Vakfı Başkan Yardımcısı ve Sinema sanatçısı)
Kıvanç Terzioğlu (Film-San Vakfı Müdürü ve Köşe Yazarı)
Ahmet Çevik (Tiyatro Sanatçısı)
Özcan Beylan (Gazeteci - MüzikOnair Genel Yayın Yönetmeni)
Mustafa Barış Durak (OnurAkayMedya Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci)
Zühre Gülşen (OnurAkayMedya Haber Müdürü ve Gazeteci)
Ülkü Gözen Stewart (OnurAkayMedya Köşe Yazarı ve Kitap Yazarı)
Gönül Yazar Kimdir?
Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimlerden biri olan efsane assolistlerden Gönül Yazar, İlkokul yıllarından itibaren müziğe ilgi duymaya başladı. Ortaokula başladığı yıllarda Türk Musikisi Cemiyeti'nde Mehmet Kasabalı'dan dersler aldı. Sanat hayatına 1952 yılında 15 yaşındayken girdiği Ege Ses Kraliçesi Yarışması'nda birinci seçilerek atıldı. Aynı yıl sahne soyadını aldığı Necdet Yazar'la evlenerek Ankara Radyosu imtihanlarına girdi ve 60 kişi arasından Sevim Deran ve Nermin Demirçay ile birlikte kabul edildi. Fahri Kopuz, Suphi Ziya Özbekkan, Melahat Pars gibi hocalardan 1 yıl ders alıp ismini radyodan Türkiye'ye duyurdu. 1954 yılında Ankara Radyosu'ndan İstanbul sahnelerine geçti. 1958 yapımı Günah Yolcuları filminden itibaren birçok filmde şarkılar seslendirdi. 1962'de yayınladığı "Aman Aman Gül Pembe / Kalemi Al Eline" 78'liği sanatçının ilk kaydı oldu. Daha sonra iki kez taş plak kaydı yayınladı. İlk 45'liği ise 1965'te yayınladığı “Maksadım Sana Naz Yapmak / Gönül Yazar Diyorlar” isimli çalışmadır.
Yönetmenliğini Hulki Saner'in yaptığı; başrolünü Göksel Arsoy'la paylaştığı Taş Bebek filminin ardından "Taş Bebek" lakabı ile anıldı. İlk filminin ardından başrollerini devrin en ünlü aktörleriyle paylaştığı birçok filmde rol aldı. Karaca Tiyatrosu'nun sahnelediği "Papazlar Trafiği" isimli bir İngiliz piyesinde Gülriz Sururi ve Adile Naşit ile birlikte rol aldı. Alaturka sahne sanatçısı olan Yazar, okuduğu pop müzik tarzdaki plaklarıyla ve programlarıyla da ilgi gördü. Yaşar Güvenir'in "Sensiz Saadet Neymiş" isimli bestesini seslendirdiği 45'liği kendisine altın plak kazandırdı. Gönül Yazar, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın ödüllerinde, büyük hocaların jüri üyeliğinde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü ve Altın Plak’la ödüllendirildi. MAKSİM Gazinosu’nun efsane assolistleri arasına giren Gönül Yazar, Türk müzik tarihine adını altın harflerle yazdırdı.
Tarih: 30-03-2023