içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

“Yılın Sanatçısı” seçilen Murat Karahan Altın Mikrofon ile ödüllendirildi!

Sanat dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen ve Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen “5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri” sahiplerini buldu.

“Yılın Sanatçısı” seçilen Murat Karahan Altın Mikrofon ile ödüllendirildi!
Haberi Sesli Dinle

OnurAkayMedya/Yılın Ödülleri

2013 yılında yayın hayatına başlayan OnurAkayMedya, 10. kuruluş yıldönümünü alanında başarılı sanatçıları, gazetecileri ve medya kuruluşlarını 5. kez ve 10. yılına özel “Altın” ödüllerle ödüllendirerek kutladı. Kültür ve sanat ödülleri jüri başkanlığını usta sanatçı ve öğretim görevlisi Nilgün Acar Onat üstlendi.

Değerli sanatçılar, şairler, bestekârlar, oyuncular, gazeteciler, yazarlar ve büyük hocalardan oluşan jüri, 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde ünlü opera sanatçısı Murat Karahan’ı “Yılın Sanatçısı” seçti ve Altın Mikrofon ile ödüllendirdi.

Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen OnurAkayMedya Yılın Ödülleri daha önce 4 kez görkemli törenlerle sahiplerine verilmişti. Pandemi nedeni ile 2 yıldır ertelenen ödül törenleri, bu sene ise Türkiye’nin yaşadığı Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri nedeniyle törensiz ve dijital olarak sahiplerine veriliyor. 3 aydır Türkiye’nin önde gelen grafikerleri tarafından tasarlanan ödüllerin tasarım ücretini karşılayan sponsor firma, ödüllerin yapım ve tören masraflarını ise depremzedelere yardım olarak gönderdi.

Dijital olarak yayın yapan OnurAkayMedya, bu sene Türkiye’de bir ilke imza atarak dijital ödül verdi ve her sene Mart ayında da dijital olarak vermeye devam edecek.

JÜRİDE EFSANE İSİMLER YER ALDI!

Kültür ve sanat ödülleri jüri başkanlığını usta sanatçı ve öğretim görevlisi Nilgün Acar Onat, Basın, medya ve magazin ödülleri jüri başkanlığını ise ünlü televizyoncu, magazin yorumcusu ve yapımcı Erol Köse üstlendi. Jüride değerli sanatçılar, şairler, bestekârlar, oyuncular, gazeteciler, yazarlar ve büyük hocalar yer aldı.

“Altın Plak”, “Altın Mikrofon”, “Altın Nota” ve “Altın Kalem” gibi nostalji olmuş efsane ödüller, büyük bestekâr Erol Sayan ve “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört gibi efsane isimlerin jüri başkanlığı ile Türkiye’de tekrar verildi.

“Müzeyyen Senar Büyük Ödülü”, “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü”, “Cemal Safi Şiir Ödülü” ve “6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü Özel Ödülü”, OnurAkayMedya’nın 10. yılına özel olarak 2023 yılında ilk kez verildi. “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, hâlâ hayatta olan Hocaların Hocası Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında kendisi tarafından belirlendi. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” jüri başkanlığını ise unutulmayacak şarkıların bestekârı, yaşayan en büyük bestekâr Erol Sayan üstlendi.

Nilgün Acar Onat, Melihat Gülses, Ayşe Mine, Onur Akay, TRT Ankara Radyosu Şefi İpek Dereli, bestekârlar Osman Babuşçu ve Erol Bingöl gibi usta sanatçıların da jüri üyesi olduğu ve unutulmaz şarkıların bestekârı Erol Sayan’ın jüri başkanlığında verilen “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” de Türkiye’de ilk kez verildi. Ödüle beste dalında ünlü şarkıların bestekârı Bilge Özgen, ses dalında ise usta sanatçılar Meral Uğurlu ve Münip Utandı layık görüldü. “Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü”, hâlâ hayatta olan ve “Hocaların Hocası” unvanına sahip olan Şef Süheyla Altmışdört’ün jüri başkanlığında belirlendi ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu emekli şefleri Ender Ergün, Fatih Salgar ve şimdiki şefi Mehmet Güntekin Altın Baton’la ödüllendirildi. “Cemal Safi Şiir Ödülü” şair Vural Şahin’in, “6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü Özel Ödülü” ise İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi ve Türk sanat müziği sanatçısı Gülşah Sönmez’e verildi. Türk sanat müziği sanatçısı Murat Seçkin’in yorumladığı, sözleri şair Hüseyin Balkancı’ya, bestesi ise TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez’e ait olan “Bir Yudum da Sevmedin mi? isimli eser ise “Yılın Şarkısı” seçildi.

5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın ödülleri Jüri Başkanları ve Jüri Üyeleri:

Jüri Başkanları:

Süheyla Altmışdört (Şef ve Emekli Öğretim Görevlisi) (OnurAkayMedya “1. Şef Süheyla Altmışdört Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)

Erol Sayan (Bestekâr) (OnurAkayMedya 1. “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Sanat Ödülü” Jüri Başkanı)

Nilgün Acar Onat (Sanatçı ve Öğretim Görevlisi) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Kültür/Sanat Jüri Başkanı)

Dr. Erol Köse (Yapımcı, Müzisyen, Televizyoncu ve Magazin Yorumcusu) (5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri Basın, Medya ve Magazin Ödülleri Jüri Başkanı)

Onur Akay (Ses Sanatçısı ve Yazar) (1. “Müzeyyen Senar Büyük Ödülü” Jüri Başkanı)

Jüri Üyeleri:

Melihat Gülses (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)

Ayşe Mine (Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı)

Osman Babuşçu (Bestekâr)

Erol Bingöl (Ses Sanatçısı ve Bestekâr)

Nedim Saatçioğlu (Şair)

İpek Dereli (TRT Ankara Radyosu Şefi)

Müge Oruçkaptan (Sunucu, Oyuncu ve OnurAkayMedya Köşe Yazarı)

Meral Konrat (Film-San Vakfı Başkan Yardımcısı ve Sinema sanatçısı)

Kıvanç Terzioğlu (Film-San Vakfı Müdürü ve Köşe Yazarı)

Ahmet Çevik (Tiyatro Sanatçısı)

Özcan Beylan (Gazeteci - MüzikOnair Genel Yayın Yönetmeni)

Mustafa Barış Durak (OnurAkayMedya Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci)

Zühre Gülşen (OnurAkayMedya Haber Müdürü ve Gazeteci)

Ülkü Gözen Stewart (OnurAkayMedya Köşe Yazarı ve Kitap Yazarı)

Murat Karahan Kimdir?

İlk, orta ve lise eğitimini T.E.D. Ankara Koleji'nde tamamlayan Murat Karahan, 1996 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'ne girdi. 2003 yılında lisans programını, 2006 yılında yüksek lisans ve 2010 yılında doktora programını tamamladı. 2003 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde solist sanatçı olarak çalışmaya başladı. 2009 yılında Roma'ya giderek, iki yıl boyunca, ünlü soprano Renata Scotto ile Santa Cecilia Akademisi başkanı Profesör Bruno Cagli'nin özel öğrencisi oldu.

2012 yılında aldığı özel davet ile Letonya Ulusal Operası'nda 'devamlı misafir sanatçı' olan Karahan, burada geçirdiği iki yıl süresince, 'Lucia di Lammermoor', 'La Traviata', 'La Boheme', 'Manon Lescaut' ve 'Il Trovatore' operalarında elliden fazla başrol seslendirdi.

2014 yılında, Andante Dergisi'nin düzenlediği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde 'Yılın En Başarılı Erkek Opera Sanatçısı' seçildi. Yine 2014 yılında, Fransa'da 'Il Trovatore' ve 'Manon Lescaut' operalarında başrol seslendirmek üzere davet edildi.

2015 yılında 'La Traviata' operasındaki rolü ile Berlin DeutscheOper'de ilk defa sahne alan sanatçı, aynı yıl Bolşoy Tiyatrosu'nda, 'La Traviata', 'La Boheme' ve 'Carmen' operalarında da başrolde yer aldı.

2016'da, Arena di Verona antik tiyatrosunda gerçekleştirilen, dünyanın önde gelen Opera Festivali'nde, ünlü rejisör Franco Zeffirelli'nin sahneye koyduğu 'Il Trovatore' eserinde, şef Maestro Daniel Oren yönetiminde Manrico rolünü seslendirdi ve büyük başarı elde etti. Aynı eser ile Parma Verdi Festivali, Macerata Opera Festivali ve Berlin DeutscheOper'de sahne aldı.

2017 yılında, WienerStaatsoper, Arena di Verona, Bolşoy Tiyatrosu, Münih Bayerische Staatsoper, Oper Frankfurt Opernhaus, Napoli Teatro di San Carlo, Festival de Radio France et Montpellier, Los Angeles Operası ve Salerno Operası gibi dünyanın önemli sahnelerinde 'Il Trovatore', 'Manon Lescaut', 'Tosca', 'Turandot', 'Carmen', 'Madama Butterfly', 'Siberia' ve 'Nabucco' operalarında başroller seslendirdi. Aynı yıl, kurucusu olduğu Limak Filarmoni Orkestrası'nın 'Zeki Müren Şarkıları' projesi ile çıktığı Türkiye turnesinde, on iki şehirde, yirmi binden fazla seyirciye ulaştı. Büyük ilgi gören 'Zeki Müren Şarkıları' konserlerinden sonra albümü yayımlandı.

2018 yılında dünya sahnelerinde temsillerine devam eden sanatçı, Wiener Staatsoper, Berlin DeutscheOper, Bolşoy Tiyatrosu, Finlandiya Ulusal Tiyatrosu, Aspendos Antik Tiyatrosu, Letonya Ulusal Operası ve Teatro Massimo di Palermo'da, 'Manon Lescaut', 'Il Trovatore', 'La Traviata', 'Macbeth', 'Carmen', 'Cavalleria Rusticana', 'Turandot' operalarında başrol söyledi. Aynı yılın Temmuz ayında, Arena di Verona'da, Franco Zeffirelli'nin rejisi ile sahnelenen 'Turandot' operasındaki Calaf rolü performansı, seyirci ve eleştirmenler tarafından 'olağanüstü başarı' olarak nitelendirildi. Eylül ayında gerçekleşen 25. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali Açılış Gecesi'nde de, Türkiye'de uzun yıllardan sonra yeniden sahnelenen Turandot eserinde yer aldı. Opera temsillerinin yanı sıra konser vermeyi sürdüren Karahan; Astana'da '20.Yıl Özel Konseri', Efes ve Aspendos Antik Tiyatrolarında 'Opera ve Bale Festivali Gala Konseri', Tiran'da 'Üç Tenor Konseri', Letonya Ulusal Operası'nın 'Yüzüncü Yıl Özel Konseri', Pekin'de 'Türkiye Turizm Yılı Kapanış Konseri', Tokyo'da ve St. Petersburg'da 'Türk Müziği'nin Yolculuğu Konseri' gibi etkinliklerde sahne aldı.

2018 yılı Ocak ayında 'Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni' olarak göreve başlayan ve halen bu görevi sürdüren sanatçı, yeni eserlerin bestelenmesi ve sahnelenmesi konusunda etkili çalışmalarda bulunmaktadır. Bu dönemde üretilen 'Troya' Epik Operası, 'Yeniden Doğuş' Operası ve 'Göbeklitepe' Epik Operası'nın proje yaratıcısı ve sanat yönetmeni olan Murat Karahan, 'Troya' operası ile Bolşoy Tiyatrosu dahil pek çok sahnede başrolde yer aldı.

2019'da Teatro Regio Torino'da 'Madama Butterfly', Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 'Aida', Bolşoy Tiyatrosu'nda 'Manon Lescaut' operalarının yanı sıra bir kez daha yer aldığı Arena di Verona Opera Festivali'nde bu defa 'Aida', 'Carmen', 'Il Trovatore' ve 'Tosca' operalarında festival kapsamında aynı yılda sahnelenen beş eserin dördünde sahneye çıkarak, festival tarihinde bir ilk'i gerçekleştirdi. Bu dört eserde, ünlü orkestra şefleri Placido Domingo ve Daniel Oren yönetiminde onbeş temsilde başrol seslendirerek dünya basınının, performanslarını 'olağanüstü' olarak tanımladığı ve övgüyle söz ettiği isim oldu.

2020 yılı Şubat ayında Münih, Bregenz ve Zürih'te yaptığı Gala Konserler ile büyük beğeni toplayan Karahan, 2021 yazında Arena di Verona Festivali'nde, 'Cavalleria Rusticana', 'Turandot' ve 'Aida' operalarının başrollerinde sahne almış, aynı günlerde İtalya Floransa'da düzenlenen Maggio Musicale Fiorentino Festivali'nde 'Siberia' operasında, İtalya Pisa'da 'Il Trovatore'de ve Rusya Bolşoy Tiyatrosu'nda da, orkestra şefi Placido Domingo yönetiminde, dünyaca ünlü soprano Anna Netrebko ile 'Tosca' operasında üç temsilde başrol söylemiştir.

Sanata vermiş olduğu üstün hizmetlerinden dolayı 3 Kasım 2021 tarihinde İtalya Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nde düzenlenen törende kendisine; İtalya Cumhuriyeti Üstün Hizmet Liyakat Nişanı olan 'The Ordine al Merito della Repubblica Italiana' nişanı takdim edilmiştir.

Kasım 2021'de, İstanbul'da, Atatürk Kültür Merkezi'nin açılış etkinlikleri kapsamında, Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin sahneye koyduğu Aida'da başrolde sahne alan sanatçı, aynı ay, yine AKM'de Gala Konseri'nde yer almıştır. 2021 Aralık ayında 'Limak Filarmoni Operanın Yıldızları' konserlerinde, ünlü şef Francesco Ivan Ciampa yönetiminde, dünyaca ünlü soprano Anna Pirozzi ile birlikte, CSO Ada Ankara Konser Salonu'nda ve İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda sahne almıştır.

2022 yılının Şubat ayında Kanarya Adaları'nda düzenlenen Las Palmas Operası'nın 'Alfredo Kraus Festivali' açılışında, ünlü soprano Martina Serafin ile birlikte üç temsilde 'Manon Lescaut' operasında Des Grieux rolünü, Nisan'da Ankara Congressium Salonu'nda, Prof. Dr. Zeliha Berksoy'un sahneye koyduğu Tosca operasında Cavaradossi rolünü, Mayıs ayında ise Madrid'de, ünlü soprano Sonya Yoncheva ile birlikte Teatro Real'da sahnelenen 'Siberia' operasında 'Giordano' rolünü seslendirmiştir.

Haziran 2022'de Arena di Verona'nın açılışında ünlü rejisör Zeffirelli'nin prodüksiyonuyla sahnelenen 'Aida' eserinde, Şef Daniel Oren yönetiminde Radames rolünde yer almıştır. Karahan, Berlin Staatsoper'de 2022 Temmuz ayında, opera tarihinin en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta yönetiminde ve Berlin Staatsoper Orkestrası eşliğinde gerçekleşen 'Turandot' operasında, Calaf rolüyle sahne almıştır. Yine Temmuz ayında, 13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali açılışında 7 Tenor Konseri ardından, aynı festivalde, bu kez de dünyaca ünlü soprano Angela Gheorghiu ile birlikte Tosca temsilinde başrol seslendirmiştir. Aynı ay, Kültür ve Turizm Bakanlığı etkinlikleri çerçevesinde Bodrum Antik Tiyatrosu'nda gerçekleşen 3 Tenor Konseri'ne dahil olan sanatçı, Ağustos ayında yeniden Arena di Verona sahnesinde, bu kez de Franco Zeffirelli rejisi ve şef Francesco Ivan Ciampa yönetimindeki Turandot temsilinde başrolde sahne alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Eylül 2022'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde başlatılan Kültür Yolu Festivalleri'nin ilk durağında, Troya Festivali kapsamında Çanakkale'de 3 Tenor Konseri'nde sahne alan Murat Karahan, aynı ay İtalya'da, Il Villaggio della Musica Kültür Birliği tarafından gerçekleştirilen 21. Ottavio Ziino Uluslararası Opera Yarışması'na jüri üyesi olarak davet edilmiştir. Yine Eylül 2022'de, Aspendos Born Again etkinlikleri çerçevesinde, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda ünlü İtalyan tenor Placido Domingo ile birlikte Limak Filarmoni Orkestrası eşliğinde konser vermiştir. Ekim 2022'de, ünlü soprano Kristine Opolais ile birlikte CSO Ada Ankara Konser salonunda ve İstanbul AKM Opera Salonunda iki konser veren sanatçı, aynı ay Diyarbakır ve İstanbul'da '3 Tenor Konseri'ne dahil olmuştur. Kasım 2022'de Paris'te Unesco Genel Merkezi'nde, Türk ve Azerbaycan Daimî Temsilcilikleri Konseri'nde, Aralık ayında ise Tosca operası başrolü ile Ankara Devlet Opera ve Balesi sahnesinde yer almıştır.

Zeffirelli'nin prodüksiyonuyla sahnelenen 'Aida' eserinde, Şef Daniel Oren yönetiminde Radames rolünde yer almıştır. Karahan, Berlin Staatsoper'de 2022 Temmuz ayında, opera tarihinin en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta yönetiminde ve Berlin Staatsoper Orkestrası eşliğinde gerçekleşen 'Turandot' operasında, Calaf rolüyle sahne almıştır. Yine Temmuz ayında, 13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali açılışında 7 Tenor Konseri ardından, aynı festivalde, bu kez de dünyaca ünlü soprano Angela Gheorghiu ile birlikte Tosca temsilinde başrol seslendirmiştir. Aynı ay, Kültür ve Turizm Bakanlığı etkinlikleri çerçevesinde Bodrum Antik Tiyatrosu'nda gerçekleşen 3 Tenor Konseri'ne dahil olan sanatçı, Ağustos ayında yeniden Arena di Verona sahnesinde, bu kez de Franco Zeffirelli rejisi ve şef Francesco Ivan Ciampa yönetimindeki Turandot temsilinde başrolde sahne alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Eylül 2022'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde başlatılan Kültür Yolu Festivalleri'nin ilk durağında, Troya Festivali kapsamında Çanakkale'de 3 Tenor Konseri'nde sahne alan Murat Karahan, aynı ay İtalya'da, Il Villaggio della Musica Kültür Birliği tarafından gerçekleştirilen 21. Ottavio Ziino Uluslararası Opera Yarışması'na jüri üyesi olarak davet edilmiştir. Yine Eylül 2022'de, Aspendos Born Again etkinlikleri çerçevesinde, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda ünlü İtalyan tenor Placido Domingo ile birlikte Limak Filarmoni Orkestrası eşliğinde konser vermiştir. Ekim 2022'de, ünlü soprano Kristine Opolais ile birlikte CSO Ada Ankara Konser salonunda ve İstanbul AKM Opera Salonunda iki konser veren sanatçı, aynı ay Diyarbakır ve İstanbul'da '3 Tenor Konseri'ne dahil olmuştur. Kasım 2022'de Paris'te Unesco Genel Merkezi'nde, Türk ve Azerbaycan Daimî Temsilcilikleri Konseri'nde, Aralık ayında ise Tosca operası başrolü ile Ankara Devlet Opera ve Balesi sahnesinde ve Yeni Yıl Konseri ile CSO Ada Ankara Konser Salonu'nda sahne almıştır.

2023 Ocak ayında, ünlü tenorlar Marcelo Álvarez ve Rame Lahaj ile birlikte, Limak Filarmoni Orkestrası eşliğinde, CSO Ada Ankara Konser Salonu'nda ve İstanbul Zorlu PSM'de Yeni Yıl Konseri'nde yer almış, aynı ay T.C. Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Turandot' temsilinde başrol oynamıştır.

Murat Karahan, 2023 yılında ise Türkiye’de özellikle Türk sanat müziğinin “Oscar Ödülleri” olarak kabul edilen 5. OnurAkayMedya Yılın Dijital Altın Ödülleri’nde, usta sanatçı ve öğretim görevlisi Nilgün Onat Acar’ın jüri başkanlığında “Yılın Sanatçısı” seçildi ve Altın Mikrofon’la ödüllendirildi.

Murat Karahan tüm sanat kariyeri boyunca olduğu gibi, uluslararası çok sesli müzik alanında ülkemizi temsil ederek Türk operasının uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlamaya devam etmektedir. Çok iyi derecede İngilizce ve orta derecede İtalyanca bilmektedir.

Tarih: 30-03-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum